blog nalatenschap en organizing
Femke_Beeldmerk_4

Wat doet een Professional Organizer eigenlijk?

Tot een aantal jaar geleden was het beroep van ‘Professional Organizer’ nog vrij onbekend in Nederland. In Amerika zijn professional organizers al veel bekender en in Nederland begint het gelukkig langzaamaan te komen.

In januari 2017 werd door de Nationale Beroepengids een lijst met 21 ‘nieuwe beroepen met toekomst’ gepubliceerd, waar de professional organizer ook op voorkomt. De professional organizer kan namelijk bij huidige en toekomstige maatschappelijke trends zoals digitalisering, burn-out, 21e-eeuwse vaardigheden, minimalisme, etc. iets betekenen.

Eind 2018 heeft opruimgoeroe Marie Kondo voor veel publiciteit gezorgd met haar serie ‘Tidying Up’ over het opruimen van je huis. Dat is één kant van het organizen; dit zijn de ‘opruimcoaches’ onder de organizers.

 

Wat doet een professional organizer eigenlijk?

De beroepsvereniging voor professional organizers, de NBPO, zegt het volgende over het beroep:

“Een professional organizer is een specialist in het aanbrengen van structuur in de breedste zin van het woord. Een professional organizer begeleidt en adviseert bij het creëren van orde en overzicht in tijd en ruimte”

Professional Organizers hebben over het algemeen een specialisme. Meestal komt dit voort uit eerder opgedane werkervaring of waar iemand heel goed in is. Heel globaal gezien zijn er deze 3 werkterreinen:

  • Particuliere markt 
  • Zakelijke markt 
  • Zorgmarkt. 

 

Wat levert het inhuren van een professional organizer op?

Het inhuren van een professional organizer levert eigenlijk altijd direct concrete resultaten op doordat je samen met de organizer ‘hands-on’ aan de slag gaat. De organizer leert je nieuwe vaardigheden aan en begeleidt je bij het creëren van rust, ruimte en overzicht op een manier die het beste bij jou en bij jouw voorkeuren past.

Doordat je deze vaardigheden zelf leert, wordt er een blijvende oplossing gecreëerd en is het vaak een eenmalige investering.

organizer particuliere markt

Download hier de Factsheet-particuliere-markt

 

Wat doe ik?

Met mijn hulp richt ik me op het organizen thuis. Je kan concreet denken aan hulp aan particulieren bij:

  • opruimen en/of verminderen van spullen
  • uitzoeken en ordenen van de administratie
  • overzichtelijk indelen van de digitale administratie
  • overdraagbaar maken van gegevens als digitale accounts
  • hulp bij opruimen vóór en plannen van een verhuizing. Desgewenst ook het regelwerk bij een verhuizing.

 

Mijn hulp kan ingeschakeld worden door klanten zelf maar ook door kinderen of familie van iemand die hulp nodig heeft.
Een Professional Organizer kan ‘ingekocht’ worden vanuit een PGB als iemand een beschikking voor ‘begeleiding’ heeft.

Meer informatie vind je onder Opruimen en Administratie. Heb je vragen of wil je graag meer informatie ontvangen; neem gerust contact op!

Femke_Beeldmerk_4

Lees meer blogs