Femke_Beeldmerk_4

Méér door minder

“Identify the essential, eliminate the rest” – Leo Babauta

Bij minimalisme denken veel mensen meteen in het uiterste; de zo goed als lege steriele woonkamer. Maar minimalisme kan ‘m ook zitten in minder afleidingen, minder verplichtingen en minder uitgaven doen.

 

Druk hoofd en overprikkeling

Al eens vaker schreef ik, als grapje, dat ik heel chaotisch ben. Daar zit zeker een kern van waarheid in.
In mijn hoofd is het altijd druk met gedachten en daar komt ook nog eens bij dat ik heel veel interessant vind. Dat bij elkaar opgeteld maakt dat ik snel afgeleid ben, de neiging heb veel tegelijk te doen en van het een in het ander beland zonder te doen wat ik wilde of moest doen. Dat is op zich niet zo erg maar efficiënt is anders. 

Gek genoeg ligt daarnaast overprikkeling ligt op de loer. Het gebeurd me tegenwoordig niet vaak meer omdat ik weet dat ik er last van heb, maar ineens kunnen alle indrukken om me heen teveel worden en moet ik rust nemen. Dat voorkom ik dus liever door te doseren en op tijd rust te nemen door te gaan wandelen.

 

Rust om me heen

Om de drukte in mijn hoofd te balanceren, heb ik er een gewoonte van gemaakt om mijn omgeving rustig te houden. Het werkt rustgevend om in mijn huis en werkplek zo weinig mogelijk losse spullen te hebben op kasten en vensterbanken. Ik ben dus ook bewust spaarzaam met accessoires. De spullen die voor mij erg waardevol zijn, staan bij elkaar in één kast met glazen deurtjes.

Daarnaast zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk spullen rondslingeren. Dat klinkt misschien als erg veel werk maar dat is het helemaal niet. Alle spullen hebben een vaste plek waardoor opruimen heel snel kan. ‘s Avonds sluit ik de dag af door een ’10-minuten’ rondje te doen om alles weer op die vaste plek terug te zetten.

Mijn werkplek kan gerust vol liggen met spullen, maar alleen de spullen die ik gebruik bij de taak die ik aan het doen ben. Daarna wordt alles weer opgeruimd in de ladekast die naast mijn bureau staat. Voor zowel huis als de werkplek geldt dat het mij rust geeft als ik niet steeds afgeleid wordt door ‘taken’ die ook nog moeten gebeuren.

 

Meer door minder

Tegenwoordig ‘moeten’ we veel. Uiteraard moet er ook gewoon veel gebeuren en geregeld worden voor jezelf, je gezin en je bedrijf. Maar daarnaast leggen we onszelf ook veel dingen om omdat we denken dat het zo hoort of omdat we niks willen missen. De vraag is alleen of je er wel energie van krijgt of dat het je juist energie kost?

Door bewust te kiezen voor minder blijft er meer tijd/aandacht/energie/geld over voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Meer aandacht hebben voor wat je aan het doen bent doordat je minder snel afgeleid wordt. Meer aandacht voor wat je belangrijk vindt.

En dat ‘minder’ kan dus op allerlei gebieden zijn; kies je bijvoorbeeld voor minder spullen in huis om de waardevolle spullen beter tot zijn recht te laten komen. Of kies je ervoor om minder tijd te spenderen aan social media zodat je eindelijk met die cursus Frans kunt beginnen of naar yoga kunt.

Waar zou jij graag meer van willen? En waar zou je dan voor wat minder kiezen?

 

Heb jij behoefte aan rust om je heen?

Ik help je graag bij het opruimen of verminderen van spullen in huis. Kijk hier voor meer informatie.

Femke_Beeldmerk_4

Lees meer blogs